رسانههاي خبري در تحليلهايي ضمن اشاره به حفظ رويکرد نفتي ايران در نشست آتي اوپک از عدم سازش اعراب با ايران به دلايل سياسي و اقتصادي اشاره کردند.
به گزارش پايگاه خبري تحليلي پيرغار، در حالي که قرار است اجلاس اوپک (سران کشورهاي صادر کننده نفت) چندي ديگر (دوم ژوئن) برگزار شود، تحليلگران بر اين باورند کشورهاي عرب حاضر در اوپک امتيازي به ايران نخواهند داد. در نشست قبلي اين سازمان در دوحه، پايتخت قطر نيز کشورهاي توليد کننده نفت در حصول توافق در زمينه نگهداري سطح توليد در مقياس فعلي (فريز نفتي) شکست خوردند.
«ديمتري اوستافيف» تحليلگر ارشد روسيه در دانشگاه تحقيقات ملي اقتصاد اين کشور نيز معتقد است که اعراب از نقطه نظر سياسي و اقتصادي امتيازي به ايران نخواهند داد.
تحليلگر ارشد روس گفت: «من بر اين باورم که ايران سعي ميکند حداکثر امتياز را از جانب کشورهاي عرب در زمينه سطح توليد نفت جلب نمايد اما اعراب به دلايل سياسي و اقتصادي آماده سازش با ايران نيستند.»
اين کارشناس روسي به عامل ديگر در اين زمينه اشاره کرد و آنرا وجود نفت «شيل» آمريکا در بازار با قيمت 42 تا 47 دلار در هر بشکه به عنوان رقيب بالقوه برابر کشورهاي سنتي توليد کننده نفت ناميد.
از سوي ديگر خبرگزاري انگليسي «رويترز» در تحليلي پيرامون آخرين تحولات در زمينه بازار نفت و رقابت ايران و عربستان دو کشور مهم سازمان کشورهاي صادر کننده نفت (اوپک) نوشت: قرار است اجلاس اوپک هفته آينده (دوم ژوئن) در ميان افزايش تنشهاي سياسي بين عربستان سعودي، ابرقدرت نفتي و رقيب قسم خوردهاش ايران برگزار شود.
منابع نزديک به ايران از عدم تغيير در سياستهاي نفتي اين کشور در قياس با رويکرد نفتي عربستان سعودي و «خالد الفلاح» وزير انرژي جديدي اين کشور که معتقد بر اصلاحات و بهاي پايين نفت است، مشاهده نشده است.
يک منبع مطلع در اين زمينه گفت: «به نظر نميرسد که عربستان سعودي بخواهد با ديگر اعضاي اوپک همکاري کند.»
بر اساس اين گزارش، ايران مدتهاست در اوپک حامي حفظ بهاي نفت ميباشد .موضعي که باعث اختلاف اين کشور با عربستان سعودي شده است. ايران در سال جاري از پيوستن به پيشنهاد افزايش بهاي نفت با حفظ ميزان توليد خودداري کرد. اينک آژانس انرژي جهاني عنوان ميکند که سطح توليد نفت ايران به ميزان قبل از تحريمها باز گشته است، اما ايران اين ادعا را قبول ندارد.
ايران موفق به افزايش صادرات نفتش در ژانويه سال 2016 بعد از رفع تحريمها شده است . اما عربستان سعودي با توليد 10.26 ميليون بشکه نفت خام روزانه در آوريل سال جاري سطح توليد خود را به طور نسبتا پايداري نگه داشته است .
يک هئيت عضو اوپک در اين زمينه گفت: «ايران از هيچ طرحي در زمينه حفظ سطح توليد يا کاهش آن حمايت نميکند بلکه احتمالا فشار بر عربستان سعودي را در اين زمينه در دستور کار دارد.»
به نوشته رويترز، اينک اختلاف ايران و عربستان سعودي که خود از مسببان شکل گيري اوپک در 56 سال قبل بودند، همکاري را سختتر کرده و به حدي رسانيده است که اختلافهاي اساسي بيشتري مشاهده ميشود.
«پل هورسنل» تحليلگر موسسه «استندرد چارتر» در اين زمينه گفت: «تنها انگيزه اوپک از نشست آتي عدم تکرار پروسه ملتهب نشست دوحه است. جلسه ساده با تعهدات الزام آور و مهمتر از همه، عدم استدلال آشکار خود بهترين نتيجه براي وزراي حاضر در نشست است.»
منبع:فارس